суббота, 19 октября 2019 г.

Тема 5. Баскетбольна термінологія: правила, запис

1. Прочитати матеріал лекції. 
Вивчити баскетбольну термінологію

Атакувальний захисник, другий номер — одна з п'яти типових позицій в баскетбольній грі. Гравці цієї позиції в основному коротші, спритніші і швидші за форвардів. Головне завдання атакувального захисника — здобуття очок для своєї команди.
Блокшот — баскетбольний термін, який означає ситуацію, коли гравець захисту блокує кидок атакуючого гравця без порушення правил при цьому. Основними блокуючими гравцями є центрові та форварди - через те, що у них більший зріст.
Важкий форвард, потужний форвард, четвертий номер — одна з п'яти типових позицій в баскетбольній грі. Важкий форвард відіграє подібну до центрового роль, яка полягає в захисті кошика і блокуванні кидків.
Гол "між ногами" або "п'ятдесят копійок" - ігрова техніка, що використовується, як правило, у футболі, а також у хокеї на траві, хокеї на льоду та в баскетболі. Суть техніки полягає у тому щоби ігровий предмет пройшов між ногами суперника.
Дабл-дабл — так у баскетболі називають досягнення гравця, що має за гру двозначний загальний результат в двох з основних статистичних показників. Основні статистичні показники — очки, підбирання, результативні передачі, перехоплення, блокшоти.
Комбогард — баскетбольний гравець, який поєднує якості атакуючого захисника і розігруючого захисника, але необов'язково відповідає стандартам кожної з позицій.
Легкий форвард, третій номер — одна з п'яти типових позицій в баскетбольній грі. Гравці цієї позиції в основному коротші, спритніші і швидші за важких форвардів і центрових, але інколи з таким же зростом.
Очки — показник в баскетболі, який використовується для визначення переможця у грі. За штрафний кидок дається 1 очко, за попадання з-за дуги — 3 очки, за всі інші влучні кидки — 2 очки.
У баскетболі перехоплення — дії гравця захисту, що дозволили йому одержати володіння м'ячем згідно з правилами.
Підбирання — у баскетболі таку назву має успішне встановлення володіння м'ячем після невдалого кидка з гри або зі штрафного.
Плейме́йкер — гравець, який у складі команди визначає тактику гри в нападі.
Свінгмен — баскетбольний гравець, який поєднує якості атакуючого захисника і легкого форварда, а також може "перемикатися" з однієї позиції на іншу.
Спірний м'яч — вкидання баскетбольного м'яча на початку гри або після спірної ситуації після зупинки гри свистком судді.
Тайм-аут — коротка перерва в спортивному змаганні, метою якої є відновлення сил, піднесення командного духу, нарада та вироблення стратегії гри.
Центровий або «п'ятий номер» — одна з п'яти типових позицій у баскетбольній грі. Найкремезніший гравець команди.

Комментариев нет:

Отправить комментарий